Financieel Inzicht voor Eigen Rijders: Wat Kunt U Verdienen & Factoren die Invloed Hebben
Hoeveel verdient een eigen rijder?
03 april 2023 
in Blogs
1 min. leestijd

Hoeveel verdient een eigen rijder?

 Het inkomen van een eigen rijder kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Eigen rijders zijn zelfstandige chauffeurs of transportondernemers die hun eigen voertuig inzetten voor het vervoer van goederen en diensten. Het inkomen van een eigen rijder wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de omvang van het bedrijf, de tarieven die worden gehanteerd, het aantal opdrachten dat wordt uitgevoerd en de kosten die worden gemaakt.

Over het algemeen verdienen eigen rijders meer dan chauffeurs in loondienst, omdat zij verantwoordelijk zijn voor hun eigen voertuig en kosten, en zij rechtstreeks worden betaald door opdrachtgevers. Het exacte inkomen van een eigen rijder is echter afhankelijk van vele factoren en kan sterk variëren.

Om een indruk te geven van wat een eigen rijder kan verdienen, is het mogelijk om te kijken naar gemiddelde tarieven die gehanteerd worden in de transportbranche. Het tarief dat een eigen rijder kan vragen hangt sterk af van het soort transport en de afstand die afgelegd moet worden. Ook maakt het heel erg uit of er veel wachttijd zit in de opdrachten. Moet je veel kilometers maken voor de opdracht, dan is het slim om een km prijs af te spreken. Heb je veel wachttijden en laad en lostijd, dan is het juist beter om een uurtarief af te spreken. Zo liggen de tarieven voor nationaal transport gemiddeld vanaf €1,10 per kilometer, terwijl de tarieven voor internationaal transport kunnen oplopen tot €2,50 per kilometer. De uurtarieven liggen tussen € 60,- en € 110,- Euro per uur.

In sommige gevallen wordt er een combinatie van km en uurtarief gehanteerd.


Tip! Een van de zaken die erg belangrijk is, zijn de brandstofkosten. We hebben gezien hoe deze kunnen schommelen. Daarom is het slim om met de opdrachtgever afspraken te maken hierover. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat je werkt met een ondergrens voor de brandstofkosten. Alles erboven moet dan worden vergoed door de opdrachtgever middels een brandstoftoeslag.

Zo kan je voorkomen dat je onder de kostprijs duikt als de brandstofkosten sterk stijgen.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de kosten die een eigen rijder maakt, zoals brandstofkosten, verzekeringen, onderhoudskosten en afschrijving op het voertuig. Deze kosten moeten worden afgetrokken van de inkomsten om een realistisch beeld te krijgen van het inkomen van een eigen rijder.

Al met al kan het inkomen van een eigen rijder dus sterk variëren en is afhankelijk van vele factoren. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar de markt, tarieven en kosten, voordat je besluit om als eigen rijder aan de slag te gaan.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen